Når bør jeg fjerne visdomstennene?

Når bør jeg fjerne visdomstennene?

Med mindre visdomstennene forårsaker smerter eller andre problemer, trenger du ikke å fjerne dem.

Innhold

Visdomstennene er de siste tennene som vokser ut. Det er fire av dem, bakerst i hver kjevehalvdel.

Når er visdomstennene et problem?

De færreste får problemer med visdomstennene, men noen kan imidlertid få store plager.

De vanligste problemene er:

 • Infeksjon i tannkjøttet rundt tannen. Dette kan noen ganger føre til infeksjon i kinnet, halsen, eller kjevebeinet. Infeksjoner behandles med antibiotika, men kan komme tilbake.
 • Tannråte og hull (karies).

Mindre vanlige problemer er:

 • Skade på andre tenner. Når visdomstennene vokser ut, kan de presse nabotennene ute av posisjon og skade dem.
 • Cyste (et hulrom fylt med væske) i kjeven. Cysten kan skade kjevebenet eller nærliggende tenner.
 • At det blir for trangt i kjeven. Dette kan muligens føre til skjeve fortenner og at bittet endres.

En visdomstann omtales som innkilt hvis den ikke klarer å trenge skikkelig gjennom tannkjøttet, ofte fordi det ikke er nok plass eller hvis tannen vokser i feil retning. Oppstår det komplikasjoner bør tannen trekkes.

Symptomer

Hvis du får en infeksjon, hull eller en tannkjøttbetennelse kan dette gi følgende symptomer:

 • Smerter eller ømhet i tannkjøttet eller kjevebenet
 • Dårlig ånde
 • Rødhet og hevelse i tannkjøttet rundt tannen som er påvirket
 • En ubehagelig smak i munnen når du tygger i nærheten av området
 • Hodepine eller kjevesmerte

Mer sjeldne symptomer kan være:

 • Hovne lymfekjertler på halsen
 • Problemer med å åpne munnen

Når visdomstannen er i ferd med å vokse ut, kan tannkjøttet noen ganger føles sårt eller ømt, men dette betyr ikke at du trenger å trekke visdomstannen. Sårheten er vanligvis midlertidig og forsvinner når tannen er vokst ut. Ofte hjelper det å skylle munnen med munnvann. Du kan også prøve smertestillende, som for eksempel ibuprofen eller paracetamol. Går ikke sårheten bort, bør du oppsøke tannlege.

Når bør jeg fjerne visdomstennene?

Har du plager med visdomstennene bør du vurdere å fjerne dem. Dette kan gjøres hos tannlegen eller du kan bli henvist til en spesialist. Trekking av en visdomstann med lokalbedøvelse tar ca 20 minutter.

Ved behov kan du få et legemiddel som heter benzodiazepin, som virker beroligende. Det er sjelden behov for narkose, men noen velger dette, spesielt hvis alle fire tennene trekkes samtidig. Ibuprofen og/eller paracetamol umiddelbart før behandlingen kan dempe hevelse og smerter.

Etter tanntrekking vil man hovne opp lokalt og man kan ha litt ubehag. Du må kanskje ta en dag fri fra skole eller jobb. Av og til kan det oppstå nerveskade som kan gi nummenhet i den nedre leppen eller tungen. En sjelden gang blir skaden varig.

Man kan også få infeksjon og/eller blødning. Infeksjonen kan behandles med antibiotika. Blødningen stopper man med å presse en tampong mot blødningsstedet.

Hvis visdomstennene ikke forårsaker problemer, trenger du ikke å fjerne dem. Det er imidlertid ingen garanti for at de ikke kan gi plager i fremtiden. Regelmessige kontroller hos tannlege kan forebygge dette.

Ofte stilte spørsmål

Hva er visdomstennene?

Visdomstennene er de siste tennene som vokser ut, med fire av dem bakerst i hver kjevehalvdel.

Når er visdomstennene et problem?

Visdomstennene kan være et problem når de forårsaker smerter eller andre problemer som infeksjon i tannkjøttet, tannråte, skade på andre tenner, cyste i kjeven eller når det blir for trangt i kjeven.

Hva er symptomene på problemer med visdomstennene?

Symptomene på problemer med visdomstennene kan inkludere smerter eller ømhet i tannkjøttet eller kjevebenet, dårlig ånde, rødhet og hevelse i tannkjøttet rundt tannen, ubehagelig smak i munnen når du tygger nær området, hodepine, kjevesmerte, hovne lymfekjertler på halsen og problemer med å åpne munnen.

Når bør jeg vurdere å fjerne visdomstennene?

Du bør vurdere å fjerne visdomstennene hvis de forårsaker plager. Dette kan gjøres hos tannlegen eller du kan bli henvist til en spesialist.

Hvilke komplikasjoner kan oppstå etter fjerning av visdomstennene?

Etter fjerning av visdomstennene kan det oppstå hevelse og ubehag lokalt. Det kan også være risiko for nerveskade, infeksjon og/eller blødning. Infeksjon kan behandles med antibiotika, og blødning kan stoppes ved å presse en tampong mot blødningsstedet. Det er imidlertid ingen garanti for at visdomstennene ikke vil forårsake problemer i fremtiden, så regelmessige kontroller hos tannlegen er viktig for forebyggelse.

Artikler om tannhelse

Sist oppdatert 28. desember 2023

Tannbleking – hjemme eller hos tannlegen

Et varmt smil kan være nøkkelen til mange lukkede dører, og tannbleking har blitt et populært virkemiddel for å forsterke den visuelle appellen til dine perlerader.…

Les hele artikkelen

Sist oppdatert 23. september 2023

Usynlig tannregulering – et effektivt og diskret alternativ

Usynlig tannregulering har revolusjonert måten vi kan rette opp tannstillinger på. Med en serie gjennomsiktige skinner kan man oppnå et nytt smil uten at reguleringen er…

Les hele artikkelen

Sist oppdatert 21. september 2023

Når bør jeg fjerne visdomstennene?

Med mindre visdomstennene forårsaker smerter eller andre problemer, trenger du ikke å fjerne dem.

Les hele artikkelen